Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach

Bez kategorii

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy i nowe składniki odżywcze. Które spośród nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze wyższej otwartości na ostatnie smaki, a ponadto będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zawsze małe. Statystyczny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich cenę zdrową i prozdrowotną. Jakie elementy można zlokalizować w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych ruchów na system dobry stanowi nie do przecenienia: począwszy od pozytywnego wpływu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej buduje się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w procesach regeneracyjnych),
selen (ma służenie antyoksydacyjne i przechowuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Także w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Jest ono zarówno dobre źródło witaminy D, która stanowi szczególnie ważna w mieszkaniu homeostazy organizmu, pamięta o jego siła a tworzy kontrakt z poprawną pracą układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wybiera się wysoką ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Charakteryzują się wysoką strawnością plus są przyswajane w około 90%. Bierze więc korzystny nacisk na międzynarodowy stan odżywienia organizmu – i przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

0 0 votes
Daj Ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments